V ponedeljek, 12. oktobra 2020, ob 10. uri, je bilo v podružni cerkvi Sv. Maksimilijana v Celju slovesno bogoslužje ob godu sv. Maksimilijana, zavetnika celjske škofije in knežjega mesta Celja. Pri somaševanju, ki ga je vodil upok. celjski škof dr. Stanislav Lipovšek so somaševali: škofijski upravitelj Rok Metličar, celjski opat in stolni župnik Marjan Jezernik, celjski dekan Miha Herman, naš rojak dr. Matjaž Roter, svetnik Apostolske nunciature v Ottavi/Kanada in stolni kaplan Matic Lesjak. Mestno občino Celje je zastopal podžupan Vladimir Ljubek. Kljub oviram vsled korona virusa so bile navzoče tudi predstavnice redovnic in lepo število vernikov, saj se vsi dobro zavedamo, da smo »na skupni ladji« in smo v teh časih še kako potrebni moči, zgleda in priprošnje naših nebeških zavetnikov.
To je v nagovoru posebej naglasil upok. celjski škof, ko je zbrane vernike povabil, da našemu zavetniku sv. Maksimilijanu posebej priporočamo rešitev pred nevarnostjo epidemije korona virusa, vprašanje duhovnih poklicev v naši škofiji, pa tudi čim hitrejšo rešitev vprašanja škofovskega nasledstva.
God Maksimilijan 2020 01Upokojeni škof je zbrane duhovnike in vernike tudi obvestil, da bomo poslej na ravni vesoljne Cerkve 12. oktobra obhajali tudi god bl. Carla Acutisa, 15 letnega mladeniča, ki je bil 10. oktobra letos v mestu Assisi proglašen k blaženim. Ker je po svojih letih in po svoji privlačni poti k svetosti zelo blizu mladim, bodo veroučni oratoriji prihodnje leto posvečeni prav temu zanimivemu mlademu pričevalcu.

Matic Lesjak

Delite prispevek s prijatelji!