V soboto, 24. avgusta 2019, je bila v podružni cerkvi sv. Urbana, župnija Slivnica pri Celju, spominska sv. maša ob 105. rojstnem dnevu duhovnika Janeza Krajnca, ki je bil 24. 8. 1914 rojen v vasi Voglajna, župnija Slivnica pri Celju. Po osnovni šoli v domačem kraju je nadaljeval šolanje na Cerkveni gimnaziji v Šibeniku. Tu je tudi vstopil v Bogoslovje in je bil 18. 6. 1939 v Šibeniku posvečen v duhovnika. Po posvečenju je duhovniško službo opravljal v župnijah Kistanje in Ervenik, sedaj Zadarska nadškofija. To službo je opravljal vse do grozljive mučeniške smrti, na predvečer božičnega praznika, 24. 12. 1941. Medvojne in povojne razmere so pri nas in tudi na Hrvaškem prepovedovale in ovirale vsako informacijo o žrtvah medvojnega in povojnega nasilja in mi smo temu zaukazanemu molku slepo sledili. Šele v novejšem času so začele krožiti novice o zamolčanih žrtvah, tudi o nekaterih dobrih in zvestih duhovnikih, ki so umrli mučeniške smrti. Med njimi je bil tudi mlad, komaj 27 let star, duhovnik Janez Krajnc.
Hvaležni smo družini Jurinić in še posebej gospe Poloni Jurinić, Slovenki, ki živi z družino v Zagrebu, da je skupaj v predstavniki šibeniške in zadarske nadškofije poskrbela za osnovne podatke in o duhovniku Janezu Krajncu izdala priročno knjižico. Skupaj z domačim župnikom Markom Šramlom in s svojci pokojnega duhovnika Janeza je poskrbela za oživljanje njegovega spomina v domači župniji in škofiji.
Masa Janez Kranjc2Tako smo se v soboto, na Janezov 105. rojstni dan, znova zbrali v cerkvi sv. Urbana k spominski sv. maši, ki jo je vodil upok. celjski škof Stanislav Lipovšek. Z njim so poleg domačega župnika Marka Šramla somaševali še p. dr. Metod Benedik OFMCap, voditelj postopka za proglasitev kandidatov iz slovenskih škofij k blaženim in svetnikom, p. Marko Prpa OFM, voditelj dušnega pastirstva za Hrvate v Sloveniji, in Ivan Perković, župnik župnije Kistenje in župnije Ervenik, kjer je deloval in umrl mučeniške smrti Janez Krajnc. Med sorodniki in prijatelji Janeza Krajnca sta bila tudi Roko Anić, župan občine Kistanje, in Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije. Vsi smo, upamo, naredili pomemben korak na poti osvetljevanja naše preteklosti, za varnejšo sedanjost in za svetlo prihodnost.

+ Stanislav Lipovšek, upok. celjski škof

Delite prispevek s prijatelji!