V nedeljo, 10. marca 2013, je bilo na Gomilskem ob 15. uri spominsko slavje (ob 14h kulturni program v žup. cerkvi, ob 14.30 pa križev pot), ko smo se v hvaležnosti Bogu za duhovniško pričevanje in nesebično daritev v ljubezni do bližnjega spominjali 70. obletnice smrti duhovnika Izidorja Završnika, “slovenskega Maksimilijana Kolbeja), ki je dal svoje življenje za sojetnika v mariborskih zaporih 10. marca 1943.

   Med mnogimi mučenci II. svetovne vojne je tudi mladi duhovnik Izidor Završnik, rojen 4. aprila 1917 v Sv. Juriju ob Taboru v Sp. Savinjski dolini, ki je otroštvo in mladost preživel na Gomilskem, kamor se je preselila njegova družina. V Mariboru je končal klasično gimnazijo in vstopil v mariborsko bogoslovje. Ob napadu Nemcev na Jugoslavijo je bil skupaj z drugimi diakoni predčasno posvečen v duhovnika. Deloval je v domačem Gomilskem in sosednjih župnijah, ki so bile brez dušnih pastirjev, ker so Nemci izgnali večino duhovnikov. Kot odličen risar je uporabil svoj talent, da je ponarejal dovolilnice za vstop v Ljubljansko pokrajino in tako pomagal ljudem, da so se umaknili s področja nemške zasedbe. Župnijska cerkev na Gomilskem (Vir: http://zupnija-gomilsko.rkc.si/?page_id=6&album=3&gallery=27)
   Kmalu, januarja 1942, pa so ga Nemci po izdajstvu aretirali in v celjskem zaporu, zloglasnem »Starem piskru«, kruto mučili, da bi iz njega izsilili izdajstvo slovenskih domoljubov. Po nekaj mesecih trpljenja so ga izpustili, da bi s terena izdajal druge ljudi, ker pa tega ni naredil, so ga ponovno zaprli in nadaljevali z mučenji. Leta 1943 so ga premestili v mariborske zapore.
   10. marca je tam Izidor izpolnil Jezusove besede, da »nihče nima večje ljubezni, kot je ta, da dá svoje življenje za bližnjega« (prim. Jn 15,13). Ko so se tistega dne na dvorišču zapora pripravljali na streljanje 25 talcev, so zapornike postavili v vrsto in vsakega desetega določili za streljanje. Vrsta je prišla na mladega fanta, ki je stal poleg Izidorja. Izidor Završnik je z besedami: »Fant, ti si še mlad, imaš še vso bodočnost pred seboj,« stopil na njegovo mesto in bil ustreljen s preostalimi 24 talci. Tako je postal »slovenski Maksimilijan Kolbe«. (Povzeto po prispevku Jožeta Kužnika v Sporočilih slovenskih škofij, št. 3, leto 2013, str. 63).

gomilsko zavrsnik

Spominski podobi Janeza Rančigaja in Izidorja Završnika (Avtor: Ivan Rampre)

 

Delite prispevek s prijatelji!