Mediji so obširno poročali, da je bilo v nedeljo, 28. julija, pri Ruski kapelici na Vršiču spominsko slavje, ki so se ga že dvajsetič po vrsti udeležili visoki predstavnike Ruske federacije in Slovenije.
Govorniki so iz različnih vidikov znova osvetlili pomen dogodka, da je kraj tragične nesreče, ko je 8. marca 1916 snežni plaz zasul okrog 600 ruskih vojnih ujetnikov, ki so v nemogočih razmerah gradili cesto čez Vršič, postal kraj molitve za rajne in kraj srečanja med najvišjimi predstavniki ruskega in slovenskega naroda.
Bolj malo pa je bilo naglašeno, da rusko delegacijo vsako leto sestavlja tudi močno zastopstvo Ruske pravoslavne Cerkve. Letos je Rusko pravoslavno Cerkev zastopal nadškof Evgenij Verejski, rektor Moskovske teološke akademije, s skupino bogoslovcev, ki so pri kapelici peli panihido – molitve za rajne.

Škof Lipovšek med visokimi predstavniki na spominski slovesnosti na VršičuKatoliško Cerkev v Sloveniji in Škofovsko konferenco je tokrat zastopal celjski škof Stanislav Lipovšek. Z gosti iz Rusije je imel veliko priložnosti, da je izmenjal izkušnje ob 1700 letnici Milanskega edikta in 1150 obletnici prihoda sv. Cirila in Metoda na Moravsko. Oba dogodka močno povezujeta Rusko pravoslavno in Katoliško Cerkev, saj smo vsi dediči in nosilci tega duhovnega izročila. Gostje iz Rusije so predstavili tudi slovesno obhajanje 1050 obletnice pokristjanjenja Rusije, ki sta ga vodila sv. Olga in sv. Vladimir Kijevski, ki sta tudi naša vzornika in priprošnjika.

Nadškof Evgenij med nagovorom

Nadškof Evgenij je tudi želel predavati našim bogoslovcem in duhovnikom, pa te ponudbe zaradi počitniške odsotnosti ni bilo mogoče sprejeti. Dogovorjeno je bilo, da bomo to uresničili ob prvi priložnosti.

 NAGOVOR ŠKOFA LIPOVŠKA PRI SPOMINSKI SVETI MAŠI V KRANJSKI GORI

Škof Lipovšek med bogoslovci Ruske pravoslavne Cerkve

Delite prispevek s prijatelji!