Na slovesni praznik apostolov Petra in Pavla, v četrtek, 29. junija 2017, ob 19. uri je bil v stolnici sprejem med kandidate za stalni diakonat. Take slovesnosti najbrž še nikoli ni bilo v stolnici v vsej njeni bogati duhovni zgodovini. V katoliški Cerkvi sicer v vseh časih poznamo red diakonata, ki ga prejmejo neporočeni kandidati kot stopnjo na poti v duhovništvo. Stalni diakonat, ki ga prejmejo lahko tudi poročeni možje in so ga poznali že v apostolski dobi (prim. Apd 6,1-7), pa je znova uvedel 2. vatikanski koncil.

   To je eden izmed odgovorov na božji klic in na znamenja časa, ki daje možnost, da za to usposobljeni poročeni možje v moči krsta in birme tudi opravljajo nekatera liturgična opravila in aktivneje sodelujejo v duhovnem poslanstvu Cerkve. Stalni diakonat obsega predvsem različne službe na področju dobrodelnosti ter skrbi za uboge in pomoči potrebne. Sprejem stalni diakonat 02Tu je obsežno območje oznanjevanja evangelija in uvajanja v krščansko življenje, kar doseže vrhunec pri sv. krstu in obhajanju drugih zakramentov. Stalni diakon zato lahko krščuje, oznanja božjo besedo pri katehezi in bogoslužju, pripravlja na zakon in je priča Cerkve pri poroki. Skrbi za bolnike in starejše, opravlja pogrebe, vse druge ljudske pobožnosti in je skupaj z duhovnikom poklican, da hodi po stopinjah Jezusa Kristusa, Dobrega pastirja in Usmiljenega Samarijana.

   Veseli smo, da se v naši škofiji, ki se dramatično sooča s pomanjkanjem duhovnih poklicev, vedno znova pojavljajo možje, ki »so na dobrem glasu in polni Sv. Duha in modrosti« (Apd 6,3), ki so pripravljeni, ob soglasju žena, stopiti na pot stalnega diakonata. Tako so na praznik apostolov Petra in Pavla ob navzočnosti svojih žena, otrok in nekateri že vnukov, rekli svoj prvi »Tukaj sem« sledeči kandidati za stalni diakonat:

Brezovšek Karli, iz župnije Vojnik
Hild Mihael, iz župnije Trbovlje – Sv. Martin
Kanjir Benjamin, iz župnije Mozirje
Par Gvido, iz župnije Celje – Sv. Duh
Prislan Jože, iz župnije Mozirje
Rovšek Roman, iz župnije Trbovlje – Sv. Martin

   Sprejem stalni diakonat 03

Strokovna in duhovna priprava na službo stalnega diakonata se uresničuje v povezanosti s Teološko fakulteto v Ljubljani in s Centrom za duhovne poklice v Mariboru. Za koordinacijo skrbi p. Silvin Krajnc OFM, ki se mu za zvesto in požrtvovalno službo iskreno zahvaljujemo. Zahvaljujemo se tudi Frančiškanskemu samostanu in župniji Nazarje, kjer domuje priprava na stalni diakonat.

+Stanislav Lipovšek, celjski škof

Sprejem stalni diakonat 04

Sprejem stalni diakonat 05

 

Sprejem stalni diakonat 06

Sprejem stalni diakonat 07

Sprejem stalni diakonat 08

Sprejem stalni diakonat 09

Delite prispevek s prijatelji!