Ob dnevu državnosti je celjski škof Maksimilijan na sprejem povabil župane občin na ozemlju celjske škofije, da bi se srečal z njimi, ker se zaradi covidnih ukrepov ni mogel srečati z njimi ob svojem posvečenju za škofa in da bi se jim zahvalil ter spodbudil medsebojno sodelovanje na področjih, kjer si lahko lokalne skupnosti in krajevne verske skupnosti prizadevajo za skupno dobro vseh ljudi, ki v teh skupnostih živijo.

V torek, 21. junija 2022, so se tako zbrali v celjski stolnici, kjer so prisluhnili bogatemu kulturnemu programu in pozdravnemu nagovoru škofa ter govoru antropologa dr. Jožeta Ramovša. Škof Maksimilijan se je zahvalil za vsa voščila in dobre želje, ki so mu jih namenili župani ob prevzemu njegove službe škofa v Celju. Zahvalil se je za dobro sodelovanje na ravni lokalnih skupnostih, kjer občine in župnije velikokrat združijo moči v dobro vseh, bodisi ob ohranjanju kulturne dediščine, skrbi za lepoto in urejenost naselij, pokopališč, bodisi ob socialno-vzgojnih projektih kot so oratoriji, počitniški dnevi za otroke in mlade, bodisi ob lajšanju socialnih stisk s podporo dobrodelnim ustanovam, bodisi z dobrim sodelovanjem pri skrbi za ostarele in ranljive osebe. Vse to so področja, je poudaril škof, kjer bo sodelovanje v prihodnje še bolj potrebno. Predstavil je tudi nujno potrebo po reorganizaciji pastoralnih struktur zaradi pomanjkanja duhovnikov in vse višje starosti tistih, ki so še aktivni, zato je župane povabil k razumevanju in sodelovanju, saj bo že letos in v prihodnosti prišlo do sprememb v zasedenosti župnij z duhovniki in v načinu pastoralnega dela. Duhovniki se bodo vse bolj zbirali v večjih krajih, od koder bodo oskrbovali širše področje.

Dr. Jože Ramovš je v vsebinskem sodelovanju z arhitektko Vero Klepej Turnšek zbrane nagovoril o pomenu kulturne dediščine za kvalitetno življenje prebivalcev Slovenije. Jezik v svojem bogastvu in lepoti ter kulturna dediščina v svojih podobah, na poseben način sakralna dediščina, sta temelj slovenstva in naše kulture in čeprav izvirata v žlahtni preteklosti, tudi danes v tem trenutku delujeta in utemeljujeta, osmišljata in usmerjata našo kulturo, naše doživljanje in življenja posameznika. Zato je skrb za dediščino naloga vseh.

Po kulturnem programu so zbrani nadaljevali druženje na pogostitvi, kjer jih je pozdravil tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in izrazil zadovoljstvo, da jih je škof na tak način zbral, saj so srečanja in medsebojno sodelovanje vedno bolj pomembna. Poudaril je, da je dobro in normalno, da verske skupnosti in lokalne skupnosti med seboj sodelujejo, saj se marsikatera področja dela za javno dobro prekrivajo in dopolnjujejo, vsi pa imamo skupen cilj – kvalitetno in zadovoljno življenje. Omenil je nekaj dobrih praks iz njegove občine, od pomoči pri obnovah sakralnih objektov do podpore socialnim projektom, in sklenil z željo, da bi nam domovina Slovenija vedno pomenila veliko vrednoto.

 

Delite prispevek s prijatelji!