Župnija Šentjur je v soboto, 15. oktobra 2022 gostila srečanje katehistov in katehistinj. Jeremijeve besede “Zapeljal si me, Gospod” so bile rdeča nit srečanja in so želele navzoče povabiti v zavest, da njihovo delo v katehezi ni zgolj njihov hobi, dobro delo ali služba, ampak je poslanstvo: zahtevno, težko, lepo, bogato z milostmi. Niso si ga sami izbrali, ampak jih pošilja Gospod.

Da bi v novem katehetskem letu srca gorela za poučevanje, vzgojo in prenašanje vere na mlade in manj mlade, se je srečanje začelo s sveto mašo, ki jo je daroval celjski škof Maksimilijan. Zbrane je nagovoril Mitja Markovič, na novo imenovani voditelj Katehetskega urad Škofije Celje, in poudaril, naj dovolijo Gospodu, da razpiha žerjavico in poživi ogenj v srcih, da bodo pogumno iskali novih poti v katehezi za posredovanje večnih resnic in oznanila, da Bog očetovsko ljubi vsakega človeka in je za njegovo rešitev in odrešenje poslal svojega Sina.

Po sveti maši so v župnijski dvorani prisluhnili gostom, najprej Gregorju Čušinu, ki jih je na svoj način spodbujal k pogumu, k iskrenosti in ljubezni do zaupanih jim otrok pri katehezi. Navdih je našel v zgodbi o treh modrih, ki jih zvezda pripelje v Betlehem do novorojenega Jezusa. Zvočni posnetek je na voljo spodaj:

Sledile so kratke predstavitve gradiv, pripomočkov, programov in pristopov v katehezi. Teja Omerzel je predstavila množico katehetskih pripomočkov, ki jih slovenske verske založbe imajo v svoji ponudbi. Janez Meden je predstavil svoj program za pripravo na birmo – Izbrani in program Spremenjeni, ki na sodoben način vodi k spoznanju in doživetju skrivnosti svete maše (POVEZAVA)

Klemen Klemen, pastoralni asistent, pa je predstavil pot uvajanja družinske kateheze v nekaterih župnijah v celjski škofiji kot možnost vključitve celih družin na pot vere.

Zadnji del srečanja je bil posvečen Škofijski skupnosti katehistinj in katehistov Celje. Za predano delo in vodenje Skupnosti so se zahvalili vodstvu, ki mu je potekel mandat: voditeljici Sabini Zupan in članoma odbora Katji Pečovnik Hadžić in Marku Dečmanu. Za novega voditelja je bil izvoljen Klemen Klemen iz Šoštanja, za članici odbora pa Marinka Kralj iz Šmarja in Nina Krt iz Šoštanja.

Zbrani so izpolnili še ANKETO o pričakovanjih in potrebah pri delu v katehezi. Sledil je ogled razstavljenih katehetskih pripomočkov in klepet ob dobrotah šentjurskih gospodinj.

Delite prispevek s prijatelji!