Bil je april in bilo je leto 2015, bila je sobota in (spet) bil je dež, bilo je po veliki noči in bil je ŠKOFIJAFE(J)ST – škofijsko srečanje mladih celjske škofije. Letos ga je zaznamoval lik bl. Matere Terezije in geslo Blagor ubogim v duhu, ki sta oblikovala tako kviz kot veliko igro in sveto mašo, kar so bili glavni deli sobotnega srečanja.

   Mladi so se okoli 9h zbrali v prostorih Salezijanskega mladinskega centra v Celju, ki je bil oblikovan v belo modri barvi in pripravljen za 17 ekip srednješolcev, ki so se prijavili za kviz o Materi Tereziji. Spremljali so jih njihovi duhovniki in navijači, glasbena skupina iz Šoštanja, člani ŠOM-a (ki so srečanje organizirali), ves dan pa je bil navzoč tudi celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Vseh se nas je zbralo okoli 90.

FOTOGALERIJA
Program se je začel z duhovnim uvodom, ki je mlade nagovoril z duhovnostjo Matere Terezije in njenimi mislimi o ŽEJI – naši žeji po Bogu in njegovem sprejemanju in usmiljeni ljubezni ter njegovi žeji po nas, po našem odgovoru na njegovo ljubezen. Nato se je začel kviz, tekmovanje v znanju o življenju in delu bl. Matere Terezije iz Kalkute. Voditelj Marko Rakun, kaplan v Šoštanju, je razložil pravila in zbiranje točk se je začelo. Ekipe so odgovarjale z DA ali NE in izbirale pravilne odgovore med ponujenimi možnostmi na precej podrobna in zavita vprašanja.
   Skofijafest 2015 001Po slabi uri možganskih naporov je bil čas za VELIKO IGRO, pri kateri so lahko sodelovali vsi navzoči, tudi navijači, ki so tako aktivno prispevali k zbiranju točk za svojo župnijo. Mladi so naredili mešane skupine po 6 in se odpravili po celotnem salezijanskem centru iskati otoke, kjer so jih čakali animatorji z izzivi. Dve skupini, ki sta se znašli pri istem otoku, sta se pomerili v izzivu in boljša je dobila svečko z mislijo Matere Terezije. Skupina, ki je na 15 otokih dobila več svečk, je prejela več dodatnih točk pri kvizu, seveda vsak član skupine za svojo župnijo. Sveče in njihova svetloba so bile tudi povezane z Materjo Terezijo, ki je želela vedno biti luč za najbolj uboge in zapuščene.
   Ura je odbila poldne in vsi so se zbrali na malici. Naenkrat se je med mladimi pojavilo nekaj belega in modrega, saj sta se srečanju pridružili dve sestri iz reda Misijonarke ljubezni, ki jih je ustanovila Mati Terezija. Po pozdravih se je začel drugi del kviza in napetost se je stopnjevala, saj je voditelj razglasil nagrade za prva tri mesta: romanje v Taize, kopanje in pice v Olimju. No, po 36 vprašanjih in točkah iz velike igre je bila velika zmagovalka kviza ekipa iz župnije Zavodnje, drugi so bili mladi iz Laškega, tretji pa iz župnije Gotovlje.
   Po tem tekmovalnem vrhuncu so se vsi premaknili v kapelo, kjer je škof Lipovšek ob somaševanju 9 duhovnikov daroval sveto mašo. S svojim sodelovanjem so jo oblikovali mladi iz Nove cerkve, glasbena skupina iz Šoštanja pa jo je obogatila z lepim prepevanjem mladinskih duhovnih pesmi. Med pridigo je škof k ambonu povabil tudi sestri Misijonarki ljubezni, ki sta na kratko povedali, kako sta se srečali s karizmo Matere Terezije in v njenem redu našli svoje poslanstvo. Ena je po rodu iz Indije, druga s Poljske, trenutno pa delujeta v Ljubljani. Škof Lipovšek je svoje besede namenil mladim, se jim zahvalil, ker so pričevalci vere v svojem okolju, posebej pa jih je želel opogumiti, naj odgovorijo Gospodovemu klicu, ker on gotovo kliče in vabi.
  Skofijafest 2015 002 Po koncu svete maše so vse skupine sodelujočih prejele priznanja, prve tri pa seveda tudi nagrade in navdušen aplavz.
   Bil je Škofijafe(j)st in bilo je prav dobro – kljub dežju :-)

 

KONČNI VRSTNI RED:

ZAVODNJE

1

LAŠKO

2

GOTOVLJE

3

BELE VODE

4

ŠOŠTANJ

4

ZIBIKA

4

ŠENTVID PRI GROBELNEM

7

PETROVČE

8

SVETINA

8

ŠMARTNO V Rožni dolini

10

VELENJE – SV. MARTIN

11

NOVA CERKEV

12

ŽALEC

12

CE – BL. A. M. SLOMŠEK

14

ŠMARTNO OB PAKI

15

KOPRIVNICA

16

SENOVO

16

 Skofijafest 2015 003

 Skofijafest 2015 004

Skofijafest 2015 005

 

 Skofijafest 2015 006

Skofijafest 2015 008 Skofijafest 2015 007

 

Skofijafest 2015 009

 

Skofijafest 2015 010

 

Skofijafest 2015 012

 

Delite prispevek s prijatelji!