Pri sv. Ceciliji v Celju – pri kapucinih – je bilo v sredo, 1. marca 2023 srečanje za bolnike z rakom in druge bolnike ter njihove svojce. Ob 17.30 je bila molitev rožnega venca in ob 18. uri sv. maša, ki jo je daroval škof Maksimilijan. Pred sklepom maše je podelil blagoslov z relikvijami sv. Leopolda Mandića, zavetnika bolnikov z rakom.

V spletni Družini so o srečanju zapisali:

Na prvo sredo v marcu so pri kapucinih v Celju pripravili srečanje za bolnike z rakom, za druge bolnike ter njihove svojce na čast sv. Leopoldu Mandiću, zavetniku bolnikov z rakom.

Po molitvi rožnega venca in pred začetkom maše, je Martina Rozman Salobir posrečeno povezala molitveno in mašno bogoslužje na prvo soboto v februarju na Brezjah in izrazila veselje, da se širi pobožnost na čast sv. Leopoldu Mandiću, zavetniku bolnikov z rakom. Izrazila je tudi upanje, da bodo tudi v Celju ta srečanja mesečna.

Celjski škof Maksimilijan Matjaž je izrazil veselje, da lahko sodeluje pri prvem takem mašnem srečanju in se zahvalil organizatorjem. Med mašnim nagovorom je bolnikom z rakom, njihovim spremljevalcem in vsem ostalim, ki so se v lepem številu udeležili molitvenega in evharističnega srečanja, položil na srce vabilo postnega časa, ki ga Cerkev obhaja z velikim pričakovanjem letošnje velike noči. Navzoče je povabil k spreobrnjenju, molitvi in dobrim delom tistim, ki nas potrebujejo.

Po obhajilu so pevci zapeli pesem »O sveti pater Leopold«, povzema Leopoldovo naravnanost s poudarkom, da mu je vsak človek bil izziv in je z njim skušal graditi boljši svet, ker je v vsakem človeku znal odkriti dobro stran, ki jih je imenoval zlato zrno. Vsak spovedanec mu je bil dar, s katerim je gradil duhovni ekumenizem. »In ko za rakom si zbolel, zavetnik bolnim si postal, da njim trpečim izprosil bi, da vsi v nebesa bi prišli«.

Nato je škof Maksimilijan – med tihoto – z relikvijami sv. Leopolda blagoslovljal navzoče, da bi se odprli Božji milost in verovali, kot je svetnik rad govoril, da je »Bog zdravnik in zdravilo«, kar je bil sicer refren vsega večera. Nato je še eden od navzočih prebral molitev, ki jo je iz italijanščine v slovenščino prevedla Tatjana Kravos iz Trsta (objavljamo jo v nadaljevanju), v kateri smo se zahvaljevali in prosili za zdravstveno osebje, ki toliko stori za ozdravitev ali omilitev rakastih in drugih bolezni.


Molitev k sv. Leopoldu za zdravstveno osebje:

Sveti Leopold, kot duhovnik, spovednik in duhovni voditelj si bil spoštljiv in prijateljski v odnosu do zdravstvenega osebja: zdravnikov, medicinskih sester in vseh, ki so kot dobri Samarijani zdravili, negovali in tolažili bolne v bolnišnicah.

Prosimo te za vse, ki so v službi človekovega zdravja in življenja, da bi znali združiti svoje poklicne sposobnosti s sočutno pozornostjo. Daj, da bo bolnik vedno obravnavan kot oseba, potrebna spoštovanja in razumevanja v svoji občutljivosti, strahu in pričakovanjih.

Prosimo te, da razsvetljuješ raziskovalce pri odkrivanju novih zdravil, da usmerjaš roko kirurgom, da vodiš zdravnike pri branju izvidov, postavljanju pravilne diagnoze in predpisovanju prave terapije.

Sveti Leopold, naj bo prisotnost zdravstvenih delavcev in prostovoljcev v bolnicah podobna tvoji: nevsiljiva, sočutna in polna vedrine. Da bi znali deliti zdravila poguma in upanja, kot si jih ti delil ljudem, prizadetim zaradi telesnih bolečin ali izmučenim v duhu.

 
 

Delite prispevek s prijatelji!