DRUŽINA – NAJIN PROJEKT
Pri bratih kapucinih v Celju se je v organizaciji Odbora za družino Škofije Celje tudi letos v soboto (12. 10. 2019) zgodilo srečanje zakoncev in družin celjske škofije z naslovom Družina – najin projekt. V precej lepem številu smo se najprej zbrali kot prvi kristjani ob lomljenju kruha, pri sveti maši, ki jo je vodil upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek ob somaševanju ostalih duhovnikov in ob ritmičnih taktih sodobne krščanske glasbe Glasbene zasedbe sv. Danijela Celje. V nagovoru je zakoncem položil na srce, da smo v svetu, v katerem se po statistikah 50% parov loči, apostoli in luči, ki naj svetijo drugim, da bodo znali prav in dobro živeti zakrament sv. zakona.

Srecanje zakoncev 2019 02Po sv. maši smo srečanje nadaljevali z gosti – duhovnikom Rafkom Klemenčičem, voditeljem odbora za družine Škofije Koper, ter zakoncema Dejanom in Ano Glavač iz Postojne. Uvodoma je vsak par na list napisal svoje kratko razmišljanje o tem, kaj je najina družina. »Najina družina je kot… varen pristan, srečanje, gnezdo…«, so se glasili odgovori. Gostje so najprej v en glas poudarili, da čeprav živimo v družinah in je tema srečanja Družina – najin projekt, je vendarle zakon tisto, o čemer je potrebno govoriti, saj je zakon kot zakrament temelj vsega, družina je le njegova posledica. V sproščenem pričevanju smo razmišljali o vsakdanjih, a globokih temah, ki se dogajajo v vsakem zakonu: prepir, jeza, odpuščanje, zvestoba, zaupanje, svoboda, odločitev, ljubezen… Pričevanje je Dejan Glavač zaključil s kratkim navodilom o vzgoji: »Vsa vzgoja je v tem, da ima ata rad mamo in da ima mama rada ata. To je vse.«

Srecanje zakoncev 2019 06Srečanje smo zaključili s sproščenim druženjem, na katerem smo se spet srečali s svojimi otroki, za katere so v času »odraslih tem« poskrbele sestre Frančiškanke Marijine misijonarke. Se vidimo v letu 2020!

Matej Prepadnik

Srecanje zakoncev 2019 03

Srecanje zakoncev 2019 07

 

Delite prispevek s prijatelji!