Jezus Kristus je Cerkvi zaupal poslanstvo, ki ga najbolje opisuje Mt 28,19-20: “Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal!

Na podlagi poslanstva želimo v škofiji Celje orisati vizijo našega delovanja. Vizija je naša skupna slika prihodnosti, naše skupne sanje, kako bi lahko čez toliko in toliko let izgledalo versko in občestveno življenje Cerkve v naši škofiji. Poslanstvo je torej konstantno (dano Cerkvi od Boga), vizija pa je točka v prihodnosti, ki predstavlja naše stanje v nekem prihodnjem času.

Zato smo v septembru 2021 v Škofiji Celje oblikovali Strateški svet, ki vključuje skupaj z našim škofom Maksimilijanom 23 članov: duhovnikov, redovnikov in redovnic ter laikov, po poti iskanja pa nas vodi Matej Cepin. Načrt je, da bomo skozi predvidoma 5-6 srečanj v pastoralnem letu 2021/2022 poskušali čim bolj prisluhniti Svetemu Duhu in skozi voden dialog oblikovali in izpisali vizijo Škofije Celje, ki jo bomo nato postopoma vsi duhovniki in laiki naše škofije sprejemali v srce in se zanjo ogrevali v duhu Slomškovega reka: “Kdor hoče druge vneti, mora sam goreti“. Na podlagi naše vizije bomo nato oblikovali naprej naš način razmišljanja, škofijske in župnijske strukture, strategije, cilje, metode in načine dela ter konkretne dejavnosti.

Sandi Koren, pastoralna služba škofije Celje

Delite prispevek s prijatelji!