V ponedeljek, 11. aprila 2022, je bila v župnijski cerkvi Sv. Duha v Celju Sveta Božja liturgija, ki jo je daroval grkokatoliški župnik iz Metlike, o. Ivan Skalivskyi, po rodu Ukrajinec, in tudi v ukrajinščini nagovoril navzoče. Somaševal je župnik župnije Videm Krško Janez Turinek, ki ima nastanjenih v tamkajšnjem župnišču več begunk z otroki.
Srečanje, ki naj bi bilo vsak mesec, je organizirala Škofijska Karitas Celje. Liturgija je zbrala in povezala veliko večino beguncev, ki jih je ŠK s pomočjo Tamina Petelinška iz Ukrajine pripeljala v Slovenijo (vseh je 88) in nastanila pri slovenskih družinah in v župniščih. Ob koncu slavja je zbrane kratko nagovoril tudi generalni tajnik ŠK Celje Matej Pirnat. Po liturgiji so sodelavci ŠK pripravili za vse navzoče še druženje. Ob tem so jih obdarili za veliko noč, tudi z darilnimi boni za nakup v trgovini TUŠ. Sicer jim Karitas pomaga s paketi hrane, oblačili in pri integraciji. Tri gostilne v Celju pa dajejo obroke hrane zanje, za kar se jim ŠK Celje najlepše zahvaljuje.

Avtor prispevka in fotografij: Jože Potrpin (prispevek prvič objavljen na spletni strani: https://www.vaticannews.va/sl/cerkev/news/2022-04/sveta-bozja-liturgija-v-celju-za-begunce-iz-ukrajine.html)

Pozdrav Škofijske Karitas Celje na srečanju beguncev iz Ukrajine pri Svetem Duhu v Celju (Matej Pirnat, generalni tajnik)

Prisrčno dobrodošli in hvala, ker ste se v tako lepem številu odzvali našemu povabilu. V dediščini prve Cerkve, ki smo jo na zahodu malo pozabili, je čudovit naziv za Kristusa, ki smo ga med obhajanjem litrugije danes večkrat slišali: Človekoljubec. Tukaj smo kristjani različnih obredov, morda je kdo tudi neveren ali agnostik. A zaupamo lahko, da nas varuje in spremlja isti, človekoljubni Bog. Obenem pa nas vabi, da bi samo postajali človekoljubni in bratje in sestre vsem. Če bi se te čudovite besede in njenih vzorov vsi zavedali, bi vam danes ne bilo potrebno biti tukaj. A kakorkoli že, zdaj smo tukaj in skupaj hodimo del poti. Z današnjim srečanjem – in vsemi naslednjimi – vam želimo omogočiti, da v varnem in gostoljubnem okolju živite svoj ukrajinski način življenja, se med seboj srečujete, spoznavate in gradite občestvo. Samo občestvo je namreč porok miru in sobivanja v miru. Še enkrat hvala, da ste prišli in dobrodošli tudi prihodnjič. Mir Ukrajini!

 

Delite prispevek s prijatelji!