»V imenu celjskega škofa dr. Maksimilijana Matjaža in Cerkve v Sloveniji se zahvalim organizatorjem Gasilske olimpijade Celje 2022, da so v program olimpijskega dogajanja, ki ima ne le evropske, ampak tudi svetovne razsežnosti, vključili tudi mašo narodov, ki nagovarja in povezuje gasilke in gasilce, ki pripadajo različnim krščanskim Cerkvam in drugim verskim skupnostim, saj prav duhovno – verski in humani vidik spada h konstitutivnim elementom gasilske službe, ki je v svojem bistvu služba bližnjemu: služba bližnjemu pa je razpoznavno znamenje vseh verstev, zlasti učencev Jezusa Kristusa, ki je rekel: ‘Po tem vas bodo spoznali, da ste moji učenci, če se ljubite med seboj’ (Jn 13,35); če ste pripravljeni biti drug za drugega, ali, kot pravite gasilci, ‘biti v službi ljudstva’, zlasti biti v službi ljudi, ki so potrebni človeške bližine in pomoči.«

S temi besedami je upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek v okviru Gasilske olimpijade Celje 2022 v petek, 22. julija, v stolnici sv. Danijela v Celju uvedel t. i. mašo narodov.

Mesto Celje namreč med 17. in 24. julijem (otvoritvena slovesnost je bila v sredo, 20. julija, s prižigom olimpijskega ognja in slavnostnim govornikom, predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem), gosti Gasilsko olimpijado 2022, ki se je udeležuje 3000 tekmovalcev iz 20 držav.

Med udeleženci izjemnega bogoslužja so bili predstavniki Vojaškega vikariata, predstavniki verskih skupnosti, vodstvo Gasilske zveze Slovenije ter člani gasilskih delegacij evropskih in izvenevropskih držav, ki so pri njem tudi aktivno sodelovali. Prošnje za vse potrebe so izrekli v slovenskem, italijanskem, nemškem, hrvaškem in poljskem jeziku. Slavnostni zbor je s petjem bogatil Moški pevski zbor Vojnik. Ob koncu maše so navzoče nagovorili upokojeni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo, paroh Srbske pravoslavne Cerkve v Celju Goran Šljivić in imam Islamske verske skupnosti v Celju Nazif Topuz ter predsednik Gasilske Zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ki je škofu Lipovšku ob tej priložnosti izročil v spomin srebrnik olimpijade.

Škof Lipovšek je v pridigi najprej namenil svojo pozornost »gasilkam in gasilcem, ki jih je na tisoče in se borijo z uničujočimi požari pri nas na Krasu, v sosednji Italiji, na Hrvaškem in drugod po svetu in to za ceno biti pripravljen dati svoje življenje za sočloveka v stiski in nevarnosti, kar se je dobesedno zgodilo v sosednji Italiji, ko je padajoče drevo ubilo pripadnico Civilne zaščite.« Zahvalil se jim je za to izredno pripravljenost biti za sočloveka v stiski in nevarnosti.

V nadaljevanju je spomnil na dva dogodka v letu 2022, ki imata svetovne razsežnosti. Prvi je žalosten in je vojna v Ukrajini. Drugi nadvse pomemben in upanja poln pa je Gasilska olimpijada Celje 2022.

Zakaj je to tako pomembno? »Zato, ker nagovarja veliko ljudi, mladih, srednjih let in starejših, ki so odkrili zaklad, ki so odkrili smisel življenje, ki je v pripravljenosti ‘biti za, biti za sočloveka’, posebej za sočloveka v stiski, v nesreči, v okoliščinah, ko je potreben človeške bližine in pomoči. To ste vi gasilci in gasilke po širnem svetu,« je še posebej poudaril.

»Hvala vam, da ste v tem zmedenem svetu tako rekoč edina svetla točka, ki govori, da nas Bog ni zapustil, ampak vedno znova budi in vabi dobre in plemenite ljudi, da se postavijo v službo sočloveku. Potrebna je tehnična oprema, strokovna izurjenost, pa tudi in zlasti duhovna, moralna kondicija, ki se poživlja in gradi ob svetlem zgledu vašega zavetnika sv. Florjana, pa tudi vseh zaslužnih gasilkah in gasilcih, ko za njihova dobra dela in za njihovo požrtvovalnost tako zgovorno pričajo različna priznanja, medalje in odlikovanja na vaših prazničnih uniformah. To je evangelij. To je Jezusovo naročilo učencem: ‘Tako naj sveti vaša luč pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili Očeta, ki je v nebesih’.«

Nagovor pa je škof Lipovšek sklenil z besedami: »Tudi po meni, tudi po moji gasilski službi naj bo na tem svetu več dobrote, več miru, več varnosti, prijateljstva, razumevanja in sodelovanja med ljudmi in narodi. Naj nam k temu pripomore ta Gasilska olimpijada in maša narodov.«

✍🏻Vir: Jože Potrpin, Družina 

🔊 Posnetek pridige

📷 Fotografije: Jože Potrpin

Delite prispevek s prijatelji!