Tudi letos se je na Rožnovensko nedeljo zbralo na Grobišču Bukovžlak na Teharjah veliko ljudi, še zlasti iz krajev, kjer so bili doma nekdanji taboriščniki. Vzdušje zbranosti in spoštljivosti do tega kraja in do vsega, kar se je tu zgodilo, je bilo čutiti ves čas, od zbiranja in molitve rožnega venca, do odhoda s tega kraja. Ves program je ustvarjal vzdušje sočutja ob prestanem trpljenju in želje za odpuščanje, spravo in mirno sožitje v prihodnosti. Čutiti je bilo tudi prizadetost nad tem, da so kosti iz Hude Jame odpeljali mimo Teharja, v Maribor in željo, da bi teharsko grobišče vendar že dokončno uredili po prvotni zamisli in načrtih.

 

   Teharje 2017 02Sveto mašo je daroval celjski škof dr. Stanislav  Lipovšek ob somaševanju še sedmih duhovnikov. Sodeloval je mešani zbor župnije sv. Cecilije iz Celja in zakonca Krt. Po maši je sledil kulturni program, ki sta ga oblikovala Andrej Zakonjšek-Krt in njen mož Primož in povezovalka Marija Zgonc, nagovor pa je  imela hči nekdanjega taboriščnika Judita Treven.

 

   Vsekakor ostajajo Teharje kraj trajnega spomina na trpljenje po vojni vrnjenih in večinoma pobitih domobrancev in drugih ljudi in simbol prizadevanja za odpuščanje in narodno spravo.

Teharje 2017 04

 

Teharje 2017 03

 

Delite prispevek s prijatelji!