Od 26. do 29. septembra 2016 smo se duhovniki in verniki celjske, murskosoboške in novomeške škofije mudili na svetoletnem zahvalnem romanju v Rimu pod duhovnim vodstvom treh krajevnih škofov ter v organizaciji romarskih agencij Aritours,Trud in Quo vadis. Zaradi varnostnih razlogov si nismo upali preveč vabiti na to romanje, pa smo, hvalabogu, zbrali 10 avtobusov iz vseh 3 škofij in se vsem, ki so se podali na pot, iskreno zahvaljujem.
V Rimu smo se prvi dan ustavili v baziliki apostola Pavla izven obzidja in smo tam doživeli prvo lepo romarsko bogoslužje ter ob zgledu apostola narodov utrdili našo zavezo z Gospodom.
Drugi dan smo obiskali papeževo stolnico sv. Janeza v Lateranu, baziliko sv. Križa in druge rimske znamenitosti. Večerno mašo smo obhajali v znameniti cerkvi Marije Velike – Marije Snežne, ki je bila zgrajena v spomin na koncil v Efezu leta 431, kjer so razglasili versko resnico, da je Marija Božja mati – Bogorodica, kakor Marijo lepo imenujejo naši pravoslavni bratje. Slovesno somaševanje je v slovenskem jeziku vodil predstojnik tega svetišča kardinal Abryl y Castello, nekdanji apostolski nuncij v Sloveniji. Ta cerkev je zelo pomembna za našo duhovno zgodovino, saj je v tej cerkvi papež Honorij sprejel slovanska blagovestnika, sv. Cirila in Metoda, in so tu obhajali slovesno bogoslužje v starocerkvenem slovanskem jeziku.
Romanje Rim 2016 01Vrhunec romanja smo doživeli v sredo, ko smo se na Trgu sv. Petra srečali s papežem Frančiškom, naslednikom apostola Petra, in smo nato, po prehodu skozi sveta vrata, v baziliki sv. Petra obhajali slovesno bogoslužje, ki ga je vodil gospod kardinal dr. Franc Rode. V popoldanskem času smo obiskali še nekatere rimske znamenitosti, v četrtek zjutraj pa smo se zgodaj podali na pot prosti domu.
Med potjo smo se ustavili v mestu Assisi, kjer je sv. Frančišek začel svoje duhovno poslanstvo. Najprej smo obiskali Porciunkulo – cerkev sv. Marije Angelske, nato smo v Frančiškovi baziliki, ob grobu svetega Frančiška, obhajali sklepno romarsko bogoslužje in se polni lepih vtisov in bogatih duhovnih doživetij vrnili na svoje domove.

Romanje Rim 2016 02

Romanje Rim 2016 03

Romanje Rim 2016 10

Romanje Rim 2016 09

Romanje Rim 2016 11

Romanje Rim 2016 12

Romanje Rim 2016 07

Romanje Rim 2016 04

Romanje Rim 2016 06

Romanje Rim 2016 08

Romanje Rim 2016 05

Delite prispevek s prijatelji!