Škof Maksimilijan je z odlokom za celjsko škofijo ustanovil Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab:

POGOVOR S ŠKOFOM NA RADIU SLOVENIJA OB USTANOVITVI URADA (predvajano 12. 2. 2022)

POGOVOR S ŠKOFOM NA RTV SLOVENIJA (predvajano 28.2.2022)

 

Datum: 25. 1. 2022

ODLOK O USTANOVITVI URADA ŠKOFIJE CELJE ZA SPREJEMANJE PRIJAV IN SPREMLJANJE ŽRTEV SPOLNIH ZLORAB

Papež Frančišek je v Apostolskem pismu v obliki motu proprio VOS ESTIS LUX MUNDI – VI STE LUČ SVETA z dne 7. maja 2019 določil, da se v škofijah ustanovi enega ali več stalnih in javnosti lahko dostopnih sistemov za prijavo spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja. Drugi člen tega Apostolskega pisma določa, da škofije posamično ali skupaj ustanovijo sistem za prijavo spolnih zlorab, ki ima lahko tudi obliko urada.

Zato določam ustanovitev Urada Škofije Celje za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab, katerega namen je pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja ter preprečevanje ponavljanja teh zločinov, ki »žalijo našega Gospoda, povzročajo telesno, psihično in duhovno škodo žrtvam ter prizadenejo skupnost vernikov« (Vi ste luč sveta).

Urad bo imel sedež na naslovu Odvetnik Pavel Teršek, Mestna ulica 2, 3270 Laško, in bo deloval po priloženem STATUTU v skladu z Apostolskim pismom papeža Frančiška Vi ste luč sveta, s Smernicami za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb v Katoliški cerkvi v Sloveniji ter z drugimi zavezujočimi dokumenti Cerkve, ki sta jih ali jih še bosta izdala Sveti sedež in Slovenska škofovska konferenca glede spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja.

Škof Maksimilijan

V Celju, na praznik Spreobrnitve apostola Pavla, 25. januarja 2022.

STATUT URADA Škofije Celje za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab

Delite prispevek s prijatelji!