Žalovanje zaradi izgube otroka je proces, ki ga žalujoča oseba mora predelati. Sodobna družba žalovanje prezira in ga skuša prekriti s hitrim tempom življenja in mnogimi dejavnostmi. A neodžalovana bolečina ne odide sama od sebe.

Z željo, da bi se tudi umrlim nerojenim otrokom dodelilo spominsko mesto, sta se Slovensko društvo Hospic in Zavod Živim obrnila na občino Velenje z idejo, da bi en prostor znotraj pokopališča Podkraj uredili v spominsko obeležje nerojenim otrokom. Občina se je na pobudo pozitivno odzvala in tako so včeraj popoldne na Pokopališču Podkraj odkrili obeležje nerojenim otrokom. Ta nosi napis: »V ljubeč spomin na naše drage otroke« in je namenjeno predvsem otrokom, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu.

Slovesnosti so se udeležili predstavnik občine Velenje, predstavnica Komunale, župan občine Šoštanj, predstavniki zavoda Živim in Društva Hospic ter celjski škof Maksimilijan Matjaž, ki je obeležje blagoslovil, ter velenjski župnik Janko Rezar. Po krajšem kulturnem programu, ki je zaradi dežja potekal pod streho, so se sprehodili do mesta obeležja. Tam so se po škofovem blagoslovu v tišini spomnili vseh umrlih otrok in njihovih staršev, so sporočili iz Zavoda Živim.

Anja Maver, Zavod Živim

Delite prispevek s prijatelji!