Celjska škofija in župnija Šmartno ob Dreti vabita na žegnanje – slovesno obhajanje godu sv. Gervazija in Protazija, ki bo v nedeljo, 23. junija 2019, ob 15. uri v podružni cerkvi Sv. Gervazija in Protazija v Rovtu pod Menino, župnija Šmartno ob Dreti.
Ob 15. uri bo slovesna maša-somaševanje, ki ga bo vodil upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Pri maši poje mešani pevski zbor župnije Šmartno ob Dreti, sodeluje pihalna godba Gornje Savinjske doline.

Letošnje slavje bo še posebej slovesno, ko bomo za to priložnost iz škofije Milano v Italiji, rojstnega kraja sv. mučencev Gervazija in Protazija, prinesli relikvije – svete ostanke Sv. Gervazija in Protazija, ki bodo poslej izpostavljeni v tem starodavnem svetišču, ki je bilo postavljeno v 16. stoletju in so ga pridni krajani leta 2012 docela obnovil in tudi kupili nov zvon posvečen bl. škofu Antonu Martinu Slomšku.

Gervazij Protazij oltarČeščenje sv. mučencev Gervazija in Protazija, ki sta umrla za Kristusa v 2. stoletju, v času preganjanj pod rimskim cesarjem Decijem, je posebej priporočal milanski škof Sv. Ambrož (339-397) in je njune relikvije prenesel v svojo stolnico. Njuno češčenje so oglejski misijonarji prinesli v naše kraje. Veseli smo, da se je njuno češčenje ohranilo do današnjih dni. Sobratje duhovniki in redovniki Gornje Savinjske doline in okoliških župnij, bodimo apostoli in nosilci dragocenega duhovnega izročila naših vernih prednikov in ob tej priložnosti povabimo vernike naj pripomajo k sv. Gervaziju in Protaziju, v to prijazno svetišče, ki je edino v Sloveniji posvečeno tema imenitnima pričevalcema. Naj častitljive korenine naše vernosti obrodijo žlahtne sadove, za varno sedanjost in svetlo prihodnost.

Zahvaljujeva se za sodelovanje in vas pričakujeva pod Menino.

Šelih Ivan, župnik

+ Stanislav Lipovšek,
upok. celjski škof

Delite prispevek s prijatelji!