Ob 5. obletnici Slovenskega evharističnega kongresa in nočnega bdenja mladih pripravljajo Škofijski odbori za mladino škofij Celje, Maribor in Murska Sobota zahvalno romanje in bdenje mladih pred Najsvetejšim – v noči od 12. do 13. junija 2015; od Teharij do Celja-Sveti Duh.

   Prijetne trenutke je smiselno doživljati večkrat. Tudi to je vedel Jezus, ko je z učenci sedel ob mizi zadnje večerje in jim naročal: »To delajte v moj spomin.« (Lk 22, 19) Res, kristjani smo posebej povabljeni k zbiranju ob oltarni mizi, in to prav vsi – od mladih do starih. Povabljeni smo, da začutimo globji pomen evharistije, ki ni samo obred, spomin ali običaj, temveč mnogo več: je Božji dar za življenje.
   Pod geslom teh besed se je z namenom, da bi se mogli intenzivneje povezati z Jezusom med nami, pred petimi leti zgodil Slovenski evharistični kongres. Ne, ni bil enkraten dogodek, čeprav so ga mnogi vzeli kot takšnega. A evharistija pač ne more biti enkratna! To je sam Jezus, ki prihaja med nas. In prihaja znova in znova. Nikoli si ne premisli; tudi, če mi odidemo po drugi poti, tudi, če pozabimo.

   Res. V primerjavi s petimi leti pred tem, je na svetu nekaj sprememb. Predvsem očitna je ta, da smo vsi za pet let starejši. Tisti, ki so takrat veljali za »mladino«, so danes študentje, morda že zaposleni, poročeni ali na poti v duhovni poklic. A še vedno so se povabljeni zbirati v Njegov spomin. In zato smo se odločili, da po zgledu dogajanja izpred petih let znova pripravimo peš romanje mladih z nočnim češčenjem Najsvetejšega.

   Zbrali se bomo na isti datum kot takrat, zvečer 12. junija, ob 19.30 na Teharjih – kot takrat. Po vsebinskem nagovoru v tamkajšnji cerkvi, se bomo odpravili na pot proti cerkvi Sv. Duha v Celju. Ne kar tako, pot bo seveda osmišljena – kot takrat. In na cilju bomo – kot takrat – prisluhnili katehezi. Letos jo pripravlja škof dr. Anton Jamnik. Ob polnoči bomo začeli s češčenjem Najsvetejšega, ki ga bodo še polepšali taizejski spevi. Zaključili bomo z zbiranjem ob mizi, s sv. mašo ob 7.00, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit mag. Alojzij Cvikl. Ja, gre za metropolitanski dogodek, kamor so povabljeni mladih iz mariborske, murskosoboške in celjske škofije. Pa tudi drugi, seveda. Vsak, ki rad podoživlja prijetne trenutke, vsak, ki je rad ob Jezusu, je povabljen. Ne dovolite kupu obveznosti, da vas zasuje in prepriča, da ne morete iti – naj evharistija postane Božji dar za vaše življenje. In vse drugo bo teklo samo od sebe.

Za koordinacijski odbor
Ivan Šumljak, ŠOM Celje

Delite prispevek s prijatelji!