Dragi duhovniki, dragi verniki in ljudje dobre volje,

bogoslužno opravilo sv. maše Gospodove večerje na veliki četrtek zvečer nas spominja in vabi k zrenju najlepše skrivnosti naše vere: Kristusove evharistične navzočnosti med nam, njegove ponižne ljubezni in zavedanja, da smo vsi krščeni del Gospodovega Telesa Cerkve, ljubljeni Očetovi sinovi in hčere, med seboj pa sestre in bratje. Simbolika umivanja nog pri tej maši, ki je Janezova teološka poglobitev Gospodove evharistične podaritve, nas spominja na Očetovo ljubezen, ki se je razodela v Sinu in opominja tudi nas. Evharistija in umivanje nog sta tako neločljivo povezana v izražanju naše temeljne identitete Gospodovih učencev, saj je on prišel, da bi stregel in služil ter izkazal usmiljenje tudi najmanjšim in najbolj ubogim. Tako je veliki četrtek poleg duhovništva, mašne daritve in evharistije že v stari tradiciji Cerkve posvečen tudi karitativni ljubezni do ubogih.

V duhu te tradicije in po spodbudi papeža Frančiška, da naj se kristjani dejavno odzovemo na trpljenje mnogih  naših bratov in sester v tem času, določam, da se tudi v naši škofiji v skladu z Rimskim misalom (obredi velikonočnega tridnevja) pri večerni maši velikega četrtka v vseh župnijah opravi »nabirka za uboge«. Namen te dobrodelne nabirke vsako leto posebej določi krajevni škof.

V skladu s skupno odločitvijo slovenskih škofov se letošnja nabirka velikega četrtka nameni pomoči ukrajinskim beguncem. Tudi na območje naše škofije se jih je zateklo veliko in jih pričakujemo še več.

V imenu ubogih se vam iskreno zahvaljujeva za vašo velikodušnost in požrtvovalno pastoralno delo, še posebej v teh napetih in prazničnih časih.

škof Maksimilijan

Rok Metličar, predsednik Škofijske Karitas Celje

Delite prispevek s prijatelji!