Že 18. vseslovensko srečanje kmetov se je v nedeljo, 10. oktobra 2021, odvijalo na Slomškovi Ponikvi pod geslom, vzetim iz Slomškove misli, da “Očetov blagoslov otrokom dom podpira”. Letos je vse dogajanje potekalo v župnijski cerkvi sv. Martina.

Najprej je celjski škof Maksimilijan daroval sveto mašo in v nagovoru poudaril: Za srečo namreč ni tako pomembno, kaj in koliko delaš, ampak za koga in kako delaš. Vsak starš in vsak kmet ve, da ga pri delu najbolj osrečuje misel na ljubljene, ki jih bo lahko osrečil s svojim delom. Kdor ne uspe najti pravi srčni motiv za svoje delo, ne bo mogel biti ob delu nikoli res srečen. Slomškova modrost, ki je vodilo današnjega obhajanja nedelje kmetstva, nam lahko odpre rešilni pogled: Očetov blagoslov otrokom dom podpira. Z drugimi besedami: Očetov blagoslov razkriva otroku, kdo on je: Ljubljeni otrok, ki mu je oče vse dal, ki ga ljubi, varuje in bo ostal zvest do konca. Otrok, ki bo čutil očetom blagoslov v svojem življenju, bo močan in srečen. Nobena preizkušnja ga ne bo podrla, ker ve, da je sprejet in ljubljen.
Koliko večjo moč ima šele blagoslov nebeškega Očeta. Ta nam je v svojem Sinu dal vse. Po krstu se je naselil v nas. Vsaka Evharistija pričuje, kako sprejema za svoje delo naših rok in sadove narave, kako vstopa v te darove, jih spreminja in nam jih vrača kot nebeško hrano za življenje, ki ne mine. To je čudež rojstva od zgoraj, ki se ponavlja pri vsaki sveti maši in ki iz našega dela in naših naporov ustvarja najplemenitejše darove – ljubezen, ki ne mine. (s spletne strani Družina)

Celotni pridigi lahko prisluhnete tukaj.

Na srečanju je bil navzoč tudi evangeličanski škof Leon Novak. Po maši je sledila akademija z gostom dr. Jožetom Ostercem.

Srecanje kmetov 2021M

 

Fotografije so s spletne strani Družina, avtor je Jože Potrpin.

 

Delite prispevek s prijatelji!