Nekateri cerkveni mediji so nam posredovali vabila na 7. slovensko-hrvaško romanje, tokrat v Krašić na Hrvaškem, rojstno župnijo bl. kardinala Alojzija Stepinca. Ker sem slišal kar nekaj vprašanj, »čemu vse to«, dovolite, da v imenu Slovenskega odbora napišem nekaj pojasnil:

   1. Rojstno župnijo kardinala A. Stepinca smo izbrali zato, ker se bl. kardinalu želimo zahvaliti, da je na začetku 2. svetovne vojne sprejel 534 slovenskih duhovnikov iz takratne mariborske in ljubljanske škofije, ki so jih Nemci pregnali na Hrvaško, jih razposlal po župnijah in jih tako rešil trpljenja, preganjanja in mnoge tudi smrti v taborišču. Tokrat bo izšla knjiga, v kateri je popisano to dogajanje z imeni pregnanih duhovnikov in z njihovimi pričevanji, Prav je, da župnije, od koder so ti duhovniki izhajali, imajo to knjigo in na romanju sodelujejo.

   2. Romanje poteka pod geslom: »Pošlji delavcev na svojo žetev« (Lk 10,2). Sodelovali bodo bogoslovci iz zagrebškega in ljubljanskega Bogoslovja. Tudi mi povabimo naše liturgične in pastoralne sodelavce in sodelavke k skupni molitvi, ki naj pomaga, da bodo tisti, ki jih Gospod kliče, z večjo pripravljenostjo odgovorili na božji klic.

   3. In končno in ne nazadnje, smo Cerkev, hodimo skupaj po poti življenja, na kateri se srečujemo z mnogimi problemi in nalogami, tudi v odnosih med Slovenci in Hrvati. Naj bo udeležba na letošnjem slovensko-hrvaškem romanju novo močno znamenje, da smo v luči in moči naše vere graditelji božjega kraljestva, za varno sedanjost in svetlo prihodnost.
   Agencija Aritours je po naročilu Slovenskega odbora vsem župnijskim uradom Mariborske metropolije poslala obvestilo s sporedom romanja. Z veseljem vas pričakujemo v Krašiću.

+ mons. Stanislav Lipovšek, upok. celjski škof
predsednik Slovenskega odbora za romanje v Krašić.

Delite prispevek s prijatelji!