V ponedeljek, 30. maja 2022, se spominjamo škofovskega posvečenja škofa Maksimilijana Matjaža, ki je bilo pred enim letom v Gornjem Gradu. Hvaležni smo Gospodu za milosti, ki smo jih po njegovi službi naslednika apostolov in po njegovi odprtosti Svetemu Duhu deležni, in za celjsko škofijo, ki je 21. maja obhajala 16. obletnico razglasitve.

Ob 19h je bila v celjski stolnici sveta maša s somaševanjem škofov in duhovnikov, homilijo je imel apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean – Marie Speich, lahko jo PREBERETE TUKAJ.

Foto: Jože Potrpin

Na koncu svete maše se je v imenu Božjega ljudstva celjske škofije škofu zahvalila gospa Bernardka Radej z besedami:

“Spoštovani škof Maksimilijan!

Danes se še posebej z hvaležnostjo oziramo na prvo leto vaše škofovske službe. Spominjamo se mnogih trenutkov, dogodkov in besed, ki smo jih slišali in se jih skupaj z vami trudimo živeti. Vedno znova nas spodbujate, da smo skupaj na poti kot Cerkev in da smo vsi pomembni, duhovniki in verniki, da smo Božje ljudstvo, ki hodi skupaj. Tako med nami že od oktobra aktivno živi tudi sinodalna misel, ko se v molitvi, srečanjih in pogovorih spodbujamo, da je sinodalna pot z veliko zunanjih spodbud šele začetek dolgotrajnega procesa, da ponotranjimo vrednoto sinodalne Cerkve, ki je skupaj na poti. Velikokrat nas v različnih situacijah spodbujate, da smo na poti z Besedo. Učimo se prepoznavati, da Božja beseda hodi z nami vsak dan. Mi pa bi velikokrat radi šli kar po svoje. Večkrat nam poveste, da je pot Svetega Duha tudi nemir, ki ga doživljamo, ko v osebni veri odkrivamo, kaj je dobro ohraniti in kaj spremeniti. Učite nas, da je dnevna Božja beseda za nas priložnost, da čutimo delovanje Svetega Duha in nato vidimo tudi njegove sadove. Z osebnim zgledom nam govorite, da si moramo v kriznih časih upati, kdaj morda tudi narediti napako in iti preko nje ter ostati poslušni Svetemu Duhu in zaupati, da On premika stvari na dobro. V skupnem iskanju in načrtovanju poslanstva in vizije naše škofije, nas vabite k pogovarjanju, srečevanju, razločevanju in aktivnemu delovanju, da bi skupaj odkrivali pomen občestvenosti, naše poklicanosti kot ljubljenih Božjih sinov in hčera ter v osrednjem mestu evharistije, ki  mora biti vir našega življenja. Hvaležni smo za vsako srečanje, spodbudo, človeško bližino in skrb, ki jo z nami delite ob različnih formalnih in neformalnih srečanjih.

Hvaležni smo za vaš trud in vašo skrb za našo škofijo in kot sami radi strukturirano povzamete svoje misli, tudi mi povzemamo to vaše prvo leto vaše škofovske službe: Skupaj na poti, z Besedo in evharistijo, upati si, iskati sadove.”

Foto: Jože Potrpin

🔊 Posnetek celotne svete maše.

🔊 Posnetek nuncijeve pridige.

🔊 Posnetek sklepne zahvale.

📷 Galerija fotografij Jožeta Potrpina:

Delite prispevek s prijatelji!