V nedeljo, 17. oktobra 2021, se je s sveto mašo v celjski stolnici sv. Danijela za Škofijo Celje začelo sinodalno dogajanje. Z bogoslužjem smo želeli živeti geslo sinode, ki pravi Občestvo, Sodelovanje, Poslanstvo. V stolno cerkev so v procesiji vstopili člani različnih skupin in stanov: otroci, mladi, družine, starejši, osebe s posebnimi potrebami, skavti, redovniki in redovnice, duhovniki, stalni diakoni, kar izraža namen sinode, da bi se odprto in iskreno pogovarjali in poslušali VSI v Cerkvi in tako gradili občestvo, ki so ga predstavljali tudi predstavniki župnij, ki so se udeležili bogoslužja.

Homilija škofa Maksimilijana

ZVOČNI POSNETEK HOMILIJE (Avtor posnetka: Ivan Hercog, s spletne strani Vatican News)

Fotografije je posnel Jože Potrpin z Družine.

Zacetek sinode Celje 001

Liturgično sodelovanje pri sveti maši je bilo zaupano laikom, s čimer smo skušali udejanjiti vrednoto sodelovanja. Zacetek sinode Celje 011

Ob koncu svete maše pa so predstavniki dekanij od škofa Maksimilijana prejeli zastave s logotipom in geslom sinode, s katerimi so po sklepni odslovitvi “Pojdite v miru” zapustili cerkev in simbolno odšli ven misijonarit. Tako so pokazali na vrednoto poslanstva.

Zacetek sinode Celje 013

Po sveti maši so predstavniki župnij pred cerkvijo prevzeli zastave in podobice, s katerimi se bosta vsebina in dogajanje sinode prenesla tudi na raven župnij, v temeljna krščanska občestva.

 

Slavilni vecer sinoda okt 2021 01V soboto, 16. 10. 2021, pa se je kot molitveni uvod v sinodalno dogajanje v celjski škofiji zgodil večer slavljenja, ki ga je glasbeno obogatil Stična bend in ki je pred Gospodom združil mlade in manj mlade v pesmi, molitvi, upanju in preprostem veselju.

Slavilni vecer sinoda okt 2021 02Slavilni vecer sinoda okt 2021 03

Zacetek sinode Celje 002

Zacetek sinode Celje 003

Zacetek sinode Celje 005

Zacetek sinode Celje 006

Zacetek sinode Celje 007

Zacetek sinode Celje 008Zacetek sinode Celje 009Zacetek sinode Celje 010Zacetek sinode Celje 012

Zacetek sinode Celje 014

Delite prispevek s prijatelji!